Радев призова за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа

Президентът разговаря с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра

09.06.2022 | 13:24 Редактор: Тодор Петров
Радев призова за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа

Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа и в самите държави членки. 

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 проведе среща с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра. 

"Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа", подчерта Румен Радев. 

Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура,  беше общата позиция по време на срещата. За да бъде засилен процесът на конвергенция е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха Радев и Ферейра.

"Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа", посочи президентът. 

"Не можем да продължим развитието си пълноценно, ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони", каза още Радев. 

Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК