Очаква се да бъдат построени 14 нови завода в Шумен и региона през тази година

Това сподели зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров по време на бизнес дискусията на Imoti.net в Шумен

09.06.2022 | 11:35 Редактор: Елеонора Танева
Очаква се да бъдат построени 14 нови завода в Шумен и региона през тази година

Повече от 20 агенции на недвижими имоти от Шумен и региона присъстваха на бизнес дискусията на сайта за обяви за недвижими имоти Imoti.net. Темата на работната среща, която се проведе на 8 юни, в хотел Contessa в областния град, беше „За по-добра среда на живот в Шумен“, а в нея участие взеха представители на имотния сектор и бизнеса, които коментираха актуалното състояние на пазара на недвижими имоти и споделиха очакванията си за неговото развитие. Водещ на работната среща беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

През 2021 година са издадени разрешителни за строеж на 300 хил. кв. м. производствени сгради, а през тази се очаква да бъдат построени 14 нови завода, което ще открие повече от 1200 нови работни места. Това сподели по време на работната среща зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Той изрази мнението, че развитието на Индустриалния парк в града привлича много хора от региона и дава сериозен тласък на жилищното строителство в Шумен.

В рамките на бизнес дискусията главният архитект на Шумен арх. Галин Антонов информира, че през изминалата година са издадени 350 разрешителни за ново строителство, а през тази година се очаква да са повече от 360.

Анализаторът от ЕРА недвижими имоти и преподавател в Икономическия университет гл. ас. д-р Мирослав Владимиров представи актуална и интересна информация за пазара на недвижими имоти. По негови думи, продажбите на имоти в Шумен следват общия тренд в страната – увеличение и през тази година. Преобладава търсенето на имоти, докато предлагането е доста ограничено. Купувачите предпочитат тристайни жилища, с две спални, над 85 кв. м. Средните цени в Център, Добруджански квартал, Тракия и Боян Българанов се движат между 850 и 1100 евро на кв. м.

Участниците в дискусията споделиха, че от година и половина се забелязва увеличен интерес към селските имоти в района. Купувачите са основно млади хора - до 40 г., които търсят къщи в района до 15 км от града на цени между 25 – 50 хил. евро. Има интерес и към по-отдалечени села, в които все още може да се намерят имоти за около 10 хил. лева.

Селските имоти в региона се закупуват предимно с налични средства, но за придобиване на жилищни имоти в града се използват ипотечни кредити. Даниела Иванова от Пощенска банка представи данни за това, че банката отчита ръст в жилищното кредитиране в Шумен с 23%, а в размера на отпуснатите кредити ръстът е 24%. Купувачите, които финансират с кредит покупката на имот са на възраст до 45 години, а 95% от сделките са за завършени имоти.

По време на бизнес дискусията на Imoti.net гл. ас. д-р Мирослав Владимиров посочи, че инфлацията има глобален характер и България не е изключение, а средното годишно реално повишение на цените на имотите у нас е малко под средното за ЕС – 3,8% при 4,06% за ЕС. Усещането, че в България има много изтеглени кредити и задлъжнели домакинства противоречи на данните от European Mortgage Federation при сравняване на ипотеките спрямо БВП, тъй като у нас това съотношение е 11,6% срещу 46,1% средно за ЕС.

Според него основните тенденции през следващите три години ще бъдат усилено търсене на недвижими имоти, отрицателни реални лихвени проценти в кредитирането и номинален ръст на цените на имотите.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на Bulgarian Properties, ERA недвижими имоти, ЗАД „Армеец“, Сандер Корект недвижими имоти, Явлена недвижими имоти, Софконсулт и FREYWILLE. Официален автомобилен партньор на събитието: Порше София Изток и Volkswagen.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК