Експерти: Танкерът с втечнен газ от САЩ не е трайно решение на проблема в България

Участници в "Три морета": Енергийната сигурност на страната е ключова за региона

08.06.2022 | 19:15 Редактор: Ваня Кузманова

Енергийната сигурност на България е ключова за региона. Това коментираха участниците в конференцията на тема "Три морета - иновации и енергийна сигурност". Срещата е организирана от Евро-атлантически център за сигурност. Акцент в разговорите беше войната в Украйна

Новите геополитически реалности налагат преразглеждане на енергийната политика на България и останалите държави от региона. 

"В момента имаме голяма необходимост от коридори, които да гарантират независимост, а не да бъдем зависими от Русия, която правеше политика да заобиколи Украйна", посочи Цветан Цветанов от Евро-атлантическия център за сигурност. 

Правителството ни се нуждае от консолидирана енергийна стратегия, за да отговори адекватно на интересите на потребителите, смятат експертите. А пристигането на първия танкер с втечнен газ от САЩ не е трайно решение на проблема с газа в България. 

"Това е голям танкер 120 млн. куб.м. Важно е той да дойде до българските потребители. Ключовият въпрос е да се сключи дългосрочен договор за сериозни количества", заяви експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев.  

В дискусията участва и почетният изследовател на Атлантическия съвет Даниел Фрийд.

"В тази ситуация нашата цел е да помогнем на Украйна да се защити. Втората ни задача е да поставим Русия под икономически натиск. Третата е да станем по-устойчиви. Това е в основата на инициативата "Три морета". 

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави от регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море и се стреми към ускорено развитие чрез засилване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК