Тройно повече чакане по спирките, Фандъкова призна, че София може да остане без транспорт

Над 2 хиляда души може да останат без работа при съкращение на линиите

08.06.2022 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

От 1 юли чакането по спирките в столицата може да се увеличи тройно, ако не се осигурят средства за градския транспорт. Това ще доведе и до съкращаване на персонала.

Петър от 10 години работи като шофьор на автобус, а възможността да остане без заплата от другия месец е все по-реална.

"Много зле ще се отрази. Ще вземам заем, за да живея и после ще го връщам. Аз инженер не мога да стана, пак ще съм шофьор, само че в някоя друга фирма най-вероятно", сподели Петър.

Все още не са предвидени допълнителни средства за градския транспорт. А синдикатът продължава да отстоява исканията си за по-високи заплати в сектора.

"Заплати за месец май, които се получават през юни, ще има, но няма гаранция, че ще има средства за заплати за юни, които получават хората през месец юли. Ако има съкращение на линии, над 2 хиляда души може да останат без работа", подчерта председателят на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов за "България сутрин".

"Опасявам се, че хората ще имат по-евтини карти, но няма да имат градски транспорт. Ако не се подкрепи финансово, държавата трябва да изпълни своите ангажименти към обществения транспорт в цялата страна, не само в София", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Софиянци вече се притесняват от евентуално спиране на градския транспорт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК