ОЛАФ иска България да върне 30 млн. евро, най-много са от строежи на къщи за гости

11 програми за финансиране на земеделието са дадени на един и същ икономически оператор

08.06.2022 | 14:19 Редактор: Елеонора Танева
ОЛАФ иска България да върне 30 млн. евро, най-много са от строежи на къщи за гости

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) иска от България да възстанови 30 млн. евро в европейския бюджет. Това е записано в доклад на службата за миналата година.

В документа се отбелязва, че ОЛАФ е приключила разследването си по строежа на 377 къщи за гости, съфинансирани от Европейския фонд за развитие на селските региони и препоръчва на генералната дирекция за земеделско и селско развитие към Европейската комисия да бъдат възстановени 23 млн. евро.

От ОЛАФ уточняват, че става дума за измама, при която къщите не са използвани за целите, за които са отпуснати средства от еврофондовете. Те е трябвало да подобрят икономическата устойчивост на тези области, да разкрият работни места и да се постигне диверсификация на икономическите дейности. 

Службата е открила и редица нередности по схема, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на земеделски продукти като вина, череши и млечни продукти, информира БНР.

Разследването е установило, че изпълнението на всички 11 програми е дадено на един и същ икономически оператор, базиран в Гърция. Процедурата за избор на изпълнител съществено се е отклонявала от изискванията за конкуренция. Разследването е показало, че средствата по програмите са силно завишени и има съществени разлики между цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ препоръчва във фонда да бъде възстановена сумата от 7 млн. евро. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК