4,05 е средната оценка на матурата по БЕЛ, членуването озори зрелостниците

Учениците от София, Смолян, Пловдив и Варна са с най-високи резултати, с най-лоши - в Разград

07.06.2022 | 17:22 Редактор: Елеонора Танева
4,05 е средната оценка на матурата по БЕЛ, членуването озори зрелостниците

Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. Това показват публикуваните днес резултати от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година.

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички завършили XII клас (в случая 43 011), а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници. На втория изпит по предмет от профилираната подготовка са се явили  24 322 младежи. Останалите са положили държавен изпит по професия.

С най-висок среден брой точки са чуждите езици. Сред високите е и средният резултат на втората задължителна матура по математика - 69.19 точки. В другия край се нареждат природните науки, информационни технологии, география и икономика, предприемачество. Сравнително слаб е и средният резултат по изобразително изкуство, което се дължи по-скоро на нисък брой точки на затворените отговори, отколкото на практическата задача.

Няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двата изпита. Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници.

С две пълни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

На изпита по БЕЛ зрелостниците са се справили с откриването на  пунктуационни грешки в просто изречение, но са се затруднили при пунктуацията на сложно изречение,  при членуване на приложението на подлога, при употребата на възвратно притежателно местоимение.

При литературните задачи най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два откъса от изучени творби, както и свързването на изучени творби с имената на техните автори. Трудности има при откриването на внушение, създавано от комуникативната позиция на говорителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.                

София, Смолян, Пловдив, Варна са по традиция сред регионите с най-високи резултати. Разместване в сравнение с минали години има сред регионите с по-слаби резултати.

По български език и литература най-зле са се справили зрелостниците в област Разград, а на втората задължителна матура – в област Кърджали.     

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК