Матура по време на блокада и протести: Как се справиха зрелостниците?

Въпреки протестите в София, повечето от учениците успяха да стигнат без проблем пред училищата

18.05.2022 | 13:48 Редактор: Жаклина Иванова

Първата задължителна матура за зрелостниците се проведе днес. Тази година учениците можеха да избират на матурата по БЕЛ да пишат или есе, или интерпретативно съчинение.

Въпреки протестите в София, повечето от учениците успяха да стигнат без проблем и от рано сутринта чакаха пред училищата. Минути преди 8:00 часа започна и разпределянето им по изпитните зали.

Част от учениците бяха притеснени, но готови за изпита. Други пък стискаха палци да им се падне нещо по-лесно.

На матурата се явява и Кристиян Радев, който цяла нощ не е могъл да спи. "За спане нямаше време, легнах си и дойде изпитът", сподели ученикът.

Кристиян е учил във Френската гимназия в София, но е ходил и на частни уроци.

"При мен частните уроци бяха по 30 лева, което е добре. Мои приятели са давали по 50, 70 лв...", призна зрелостникът.

Кристиян е решил да продължи образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски" или в Техническия университет и да учи информационни технологии. Преди това обаче, той и останалите над 46 хиляди зрелостници в цялата страна трябва да се справят с матурата по български език и литература.

"Матурата включва 40 въпроса, които са в първи и втори модул. 41-ят въпрос е есето или отговор на литературен въпрос. Доста повече са отворените въпроси. Миналата година бяха 10, а сега са 18. Това насърчава учениците да мислят, а не да налучкват", каза директорът на 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Резултатите от изпита ще станат ясни до 8 юни.

На матурата по БЕЛ са се явили 43 028 зрелостници от цялата страна. 5 сигнала за нарушения са получени в МОН. Един сигнал в Самоков - там е анулирана изпитна работа, защото зрелостникът не е писал с черен химикал. Анулирани са 4 изпитни работи във Варна, в Пловдив, в Сандански и в Кърджали, защото са хванати ученици с мобилни телефони.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК