Напрежение заради МВР реформата в Стражица: Местните очакват ръст на битовата престъпност

От МВР заявиха, че това няма да се отрази на изпълнението на задълженията на служителите

06.06.2022 | 19:05 Редактор: Ваня Кузманова

Напрежение заради предстоящото закриване на полицейското управление в Стражица. Граждани и бизнес са готови да протестират заради преструктурирането на управлението. Местната власт очаква ръст на битовата престъпност.

От 1 юли Районното управление в Стражица ще стане полицейски участък. Решението предизвика бурно недоволство сред граждани и местния бизнес, които днес поискаха среща с местната управа. 

"Имаме доста автомобили. Имало е през годините набези и кражби на нафта. Винаги районното управление е реагирало. Навреме са били разкривани! Има кражби и пришълци, които минават. Наблизо са и Русе и Калтинец. Има организирани", заяви предприемачът Лъчезар Лазаров.  

Общината е с огромна площ от 508 кв. км и с 22 населени места. През нея минава главен път София - Варна. 

"В село Камен преобладава контингент по линия на телефонни измами. Те са на национално ниво, а вече и на европейско ниво", посочи кметът на Стражица Йордан Цонев.  

Спрямо 2021 година, към днешна дата има 130% увеличаване на кражбите.

"Местната управа на Стражица прие декларация, че не се съгласява с тази реформа, още повече, че реформата е направена в МВР по някакви техни критерии. Никой досега не ни е уведомил каква ще бъде реформата", заяви председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. 

Земеделски производители и самотноживеещи пенсионери се страхуват за имуществото и живота си.  

"Всяка година имаме набези от малцинствен произход - коне с каруци, влизат и поразяват реколтата! Основно се краде царевица", каза земеделският производител Красимир Коев. 

От областната дирекция на МВР заявиха в позиция, че структурната промяна няма да се отрази на изпълнението на задълженията на полицейските служители, свързани с обезпечаване на обществения ред, териториалното обслужване и полицейското присъствие в района.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК