В Спешната помощ в Самоков търсят защита от полицията след нападението над медик

Директорът се надява да няма напуснали лекари, въпреки подадените заявки

06.06.2022 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Ситуацията в Спешната помощ в Самоков е спокойна два дни след нападението над медик. Синовете на починалия мъж са с повдигнати обвинения за агресията. След като 57-годишният мъж издъхва в Спешния център, близките му нападнаха медиците, които са на смяна. 

В Спешния център работят 37 души. Скоро може да се окажат 34-ма. Двама фелдшери и една медицинска сестра искат да напуснат. Споделят, че често са обект на вербални атаки.

"Знам, че тези решения се взимат под давление на емоциите, така че се опитвам да успокоя емоциите на всички. И оттам нататък и решенията, които се взимат да бъдат по-адекватни, а не повлияни от агресията", заяви началник на Спешна помощ в Самоков д-р Ивелина Трендафилова.

За да се избегнат подобни ситуации се обмислят промени.

"Настояваме за паник бутони, имахме среща с кмета, имаме идея и за помощ от полицията, дано се реализират тези идеи", надява се д-р Трендафилова.

Нападението срещу лекари през последните години в България не е просто факт, а почти ежедневие.

"След това е много страшно. Месеци наред се страхуваме да оставяме незащитен гърба си. При всеки един, който повиши тон, натискаме паник бутона", каза главният координатор на Експертния съвет по спешна медицина към МЗ д-р Десислава Кателиева.

Тя също е жертва на нападение пред отделението, в което работи. И до днес си спомня за случилото се.

"Искаше да влезе в спешното отделение, да види какво става с баща му. Докато си завърша изречението, отнесох един юмрук в главата, паднаха ми очилата, скъса ми се маската, след това агресията продължи", разказа медикът.

В крайна сметка мъжът, който напада д-р Кателиева, прекарва две денонощия в ареста и е глобен със 750 лв. Ако тенденцията обаче остане такава, д-р Гергана Николова се притеснява, че няма да има лекари, които да искат да работят. 

"Младите лекари, гледайки тези кадри, мисля че ще избягват да работят в една страна, в която някой може да си помисли да тръгне да бие реанимационния екип. Тук това, че някой ще изрита вратата на кабинета, се смята за нещо нормално. За мен са обидни в социалните мрежи призиви - "бийте ги, така работят по-добре". 

Здравният министър Асена Сербезова също осъди агресията над лекари и настоя за ефективни присъди. А синовете на починалия 57-годишен мъж остават в ареста. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК