Българите остават критични към управлението и нивото на демокрацията

За 12% страната ни не отговаря на едно от условията за демократичност

06.06.2022 | 11:00 Редактор: Теодора Патронова
Българите остават критични към управлението и нивото на демокрацията

Българите традиционно са скептични към своите управления. В равносметка за отминалия наскоро бурен период на политическа нестабилност 17% изказват съгласие с твърдението "Страната ми се управлява според волята на народа", а 77% отговарят отрицателно.

Това става ясно от резултатите от последното глобално изследване "Гласът на хората". Проведено е от световната Асоциация "Галъп интернешънъл" в навечерието на 2022 г. Изследването за демокрацията покрива 45 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани. Данните са от времето преди войната в Украйна, но са принципно актуални – доколкото засягат фундаментални въпроси.

Населението ни е по традиция сред най-критичните по отношение на демократичната природа на управлението си като цяло. В сравнение с предишната вълна на изследване нагласите по този показател по-скоро се запазват и изглеждат дори по-критични. 

Що се отнася до усещането за свободни и честни избори оценката на българите изглежда е по-благосклонна, макар и отново обществото ни да е сред най-критичните. 22% от запитаните смятат, че изборите у нас са свободни и честни, а 65% са на обратното мнение.

Така и по двата индикатора страната ни се оказва по-скоро в дъното на класацията, изразявайки неудовлетворение както от основния механизъм на представителство в демокрациите (изборите), така и от самия принципен характер на упражняването на властта у нас.

Изглежда, че недоволството от управление, което не се ръководи в достатъчна степен от волята на народа, е сравнително по-силно изразено в източните страни от ЕС, с които страната ни показва сходни резултати. 

Тази година 13% от българите смятат, че живеем в условия на силна демокрация, за 12% страната ни не отговаря на едно от условията за демократичност, а близо две трети намират нивото на демокрацията у нас за слабо.

Двама от всеки петима запитани по света се съгласяват в една или друга степен с мнението, че страната им се управлява според волята на народа. Повече от половината от респондентите по света обаче не се съгласяват. Малцина пък са тези, които не могат да формират мнение. Когато става дума за избори резултатите са малко по-оптимистични – около половината от участниците в изследването по света по-скоро се съгласяват или даже съвсем се съгласяват, че като цяло изборите в тяхната страна са свободни и честни, а малко над 40% не се съгласяват. Отново делът на колебаещите се е минимален (5%). 

Снимка: "Галъп"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК