Огромна опашка от желаещи се изви пред БНБ в Деня на отворените врати

Всеки желаещ можеше да се снима и ликът му да остане върху банкнота

04.06.2022 | 14:10 Редактор: Ваня Кузманова

Огромна опашка от желаещи да посетят Деня на отворените врати в Българската народна банка. 

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. Така започва историята на българския лев. А днес интересът към българските парични знаци предизвика огромна опашка пред Централната банка. 

"Разгледахме, впечатлен съм, както се казва последен шанс да се докоснете до историята, защото живот и здраве, ако приемем еврото, няма да влизам в полемика за или против натам вървим, но това беше една много приятна разходка. Детето се впечатли най-много от изложбата на монетите. За мен беше интересно да си припомня паричките от детството, които сме ползвали", посочи Димитър Попниколов. 

Посетителите имаха възможност да научат, че за да се направи пода в залата на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, е ползван дървен материал от явор, дъб и орех. Дошлите да разгледат банката можеха да видят и галерията с маслени портрети, музейната сбирка на БНБ, кабинета на управителя, оперативния салон за клиенти. 

"Да отидат в историята, книжните пари, може би да, но е рано още", каза Рени. 

Всеки желаещ можеше да се снима и ликът му да остане върху банкнота. 

"Принципно съм "за" еврото", заяви Владимир Георгиев. 

А след два дни, на 6 юни, ще станат 143 години, откакто е извършена първата транзакция, с която Българската народна банка започва да работи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК