Гешев: Прокуратурата е последният страж на демокрацията

Той призова да изберат най-добрия измежду тримата кандидати за представител на ВСС

04.06.2022 | 11:30 Редактор: Ваня Кузманова

Общото събрание на следователите избира представител за новия състав на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния състав изтича през есента. На общото събрание присъства и главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев обяви прокуратурата за "единствената стабилна институция и последния страж на демокрацията в страната".

Обвинител номер едно направи пет минутно приветствие към Общото събрание на следователите, на което магистратите трябва да изберат своя представител в следващия Висш съдебен съвет.

Иван Гешев, който преди години е бил следовател, посвети част от приветствието си на значимостта на тази професия и ударите, които тя е понесла през годините.

Той призова присъстващите да изберат най-добрия измежду тримата кандидати, защото той ще има отговорната задача да брани интересите на следователите в следващия ВСС.

Така стигна до темата за независимостта, прокуратурата и опасността за нея.

Пред магистратите Иван Гешев призна, че допреди две години смятал изразите "върховенство на правото", "правова държава" и "разделение на властите" за клишета, но от две години е разбрал, че това са ценности, които трябва да се защитават, за да "не рухне сградата на демокрацията".

Към 10 часа Общото събрание определяше дневния си ред, след което ще започне изслушването на тримата кандидати. Изборът ще е следващата събота.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК