fallback

МЗ: Просрочените задължения на "Пирогов" са за над 16 млн. лв., назначаваме прокурист

Трябва да бъде изготвен оздравителен план за болницата

03.06.2022 | 11:24 Автор: Теодора Патронова

Просрочените задължения на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", натрупани към 31 март 2022 г., надхвърлят 16 млн. лв. В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв.

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това, в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява, алармираха от Министерството на здравеопазването.

По представените от лечебното заведение данни към 31 март 2022 г. е налице текуща загуба в размер на -2 907 хил. лв., като размерът на просрочията достига 16 450 хил. лв.

С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата.

Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback