Каруцарите в София готвят протест: Не пречим, имаме си талони, не караме пияни

Полицията все още не е започнала проверки, защото няма указания от общината

02.06.2022 | 19:04 Редактор: Ваня Кузманова

Забрана за движение на каруци по улиците на столицата влезе в сила от вчера. Причината е честите нарушения на водачите, като отнемане на предимство, движение по тротоари, както и в насрещното платно. 

В столичния квартал "Христо Ботев" повечето от хората използват каруци за работата си. Повече от 15 години Кирчо, именно по този начин изкарва прехраната за семейството си. От 1 юни официално той вече няма право да използва коня и каруцата си по улиците на София. 

"Имаме си талонче за каручката. Всичко е регистрирано. Няма да продам коня и каруцата. Може да затворим пътя за летището. Ще стачкуваме. Днес един каруцар няма. Страх ги е да не дойде някой да ги товари", каза Кирчо. 

Причината да се ограничи движението на каруците в София е заради честите нарушения на водачите, казват от Столичната община. 

"Няма такива работи. Те си бибиткат като им пречим малко на пътя, но нищо нередно не правим. Събираме си по кофите каквото има - железа и връщаме на вторични суровини. Аз карам нормално, не караме пияни. Трезви сме си. Когато пием не караме", допълни Кирчо.  

Не всички от квартала обаче са съгласни, че каруците трябва да продължат да се движат по улиците. 

"Защото ще е по-чиста София и по-лесно ще се шофира. Конете ще ги гледат за домашни животни. То не е нормално в една столица да има каруци", заявиха хората.  

При установяване на нарушения компетентните органи задържат превозното средство, а животните ще се предават на "Екоравновесие". След наложената забрана от полицията все още не са започнали проверки, тъй като не са получи указания от общината.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Закрила на животните защо не се намеси никъде вече не се впрягат коне и магарета Сигнализирай за неуместен коментар