Сандов: Неминуемо ще платим поне 11 млн. лв. заради фините прахови частици

"Вярвам, че до края на годината ще можем да имаме пилотни проекти за плаващи фотоволтаици", заяви екоминистърът

02.06.2022 | 09:45 Редактор: Ваня Кузманова
Сандов: Неминуемо ще платим поне 11 млн. лв. заради фините прахови частици

Борислав Сандов е заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите. Той е съпредседател на "Зелено движение" и член на председателския съвет на "Демократична България". 

Защо се стигна до отлагане на промяната, въвеждаща отново двуинстанционното производство, с няколко години, а тя не влиза веднага? 

Беше търсене на баланс, за да може все пак да се постигне онова, което ние искахме и което сме устоявали през годините. Именно днес националното производство да важи за всички закони, в това число и за Закона за опазване на околната среда и делата, които се водят по проекти, които са на разрешителен режим от министъра на околната среда и водите.

Наскоро бяхме наказани по отношение на качеството на атмосферния въздух...

Да, имаме осъдително решение по две от наказателните процедури в този период, но трябва да се знае, че като държава е трябвало да реагираме на много по-ранен етап. На практика аз нямах възможност да променя хода на тези дела, защото те бяха в заключителна фаза и аргументите бяха изложени.

Заговорихме за наказателни дела, които се водят и които сме загубили. Знаете ли какви са разходите, които плащаме по тях?

Те са само процесуални, но по едно от делата предстои произнасяне - това е именно делото за фините прахови частици за пет региона в България. И тъй като има установително решение от 2017 година, това дело вече е свързано със санкции. Неминуемо ще платим поне 11 млн. лева при произнасянето, защото това са минималните санкции, които биха ни били наложени за времето от 2017 г. досега и за неразрешаването на този проблем. 

Вярвам, че до края на годината ще можем да имаме пилотни проекти както за плаващи фотоволтаици, така и за геотермална енергия от ново поколение. Но всичко ще зависи, разбира се, и от това колко бързо успеят да заработят различните финансови инструменти.

Цялото интервю четете в Investor.bg 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нино
преди 1 година
Само за пари и санкции говори Сандов, а работата му никаква не се вижда да е дала някакви положителни резултати ! Сигнализирай за неуместен коментар