Американски изтребители F-35 се включват в охраната на небето ни

Министерството на отбраната планира сериозни инвестиции в ново оборудване

01.06.2022 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Сериозни инвестиции в ново оборудване, включително в изтребители F-35 и въоръжени дронове, планира Министерството на отбраната. А след края на мисията на нидерландските изтребители към охраната на въздушното ни пространство се включват американски машини от същия тип.

Пред България на този етап няма възможност за постоянно базирани изтребители, от която и да е държава от НАТО, стана ясно от думите на военния министър Драгомир Заков.

"Има други опции по линия на НАТО, в които българското небе да се пази и да има съюзници. Българското небе има кой да го пази", подчерта той.

Една от мисиите, които ще изпълняват кацналите вчера американски изтребители, е т.нар. "еър полисинг". Дейността на изтребителите е и част от охраната на източния фланг на НАТО, която е от особено значение в контекста на войната в Украйна.

"Присъствието на нашите партньори тук е ценно, не само заради по-голямата ни сигурност. Ние с тях провеждаме съвместни обучения. В тези учения ние научаваме много, обменяме тактики, техники и процедури. Това трябва да се оценява и подкрепя", отбеляза президентът Румен Радев.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията. За тях не можем да искаме директна компенсация, тъй като сделката е правителство - правителство. Вместо това, можем да получим допълнителна помощ от американска страна.

Очаква се първите военни самолети от САЩ да пристигнат у нас през първото тримесечие на 2025 г.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК