Протест срещу думите за бежанците на вицепремиера Константинова, искат оставката ѝ

От Брюксел премиерът Кирил Петков защити позицията на заместничката си

31.05.2022 | 19:33 Редактор: Ваня Кузманова

Протест пред Министерския съвет срещу думите на вицепремиера Калина Константинова. В своето писмо протестиращите заявяват: "Настояваме за незабавната оставка на Константинова, която не просто не успя да бъде на висотата на задачата, пред която беше изправена, но избра да прехвърли вината за провала върху жертвите на войната."

Два часа след работния ден в понеделник правителствената пресслужба разпространи видеообръщение на вицепремиера Калина Константинова, която неочаквано обяви края на програмата за преместване на украинските граждани. 

"След като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове, които са с празни вагони. Прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви вицепремиерът Калина Константинова. 

Начинът на комуникация беше обществено разкритикувана. В това число и от вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Както винаги, правим всичко в последния момент и виждате резултатите. Доста недостойно изказване във всякакви посоки", посочи Илияна Йотова.

А фигури от обществения и политическия живот поискаха оставката на Константинова. От Брюксел премиерът Кирил Петков защити позицията на заместничката си.

В началото на май правителството обяви, че планира да премести бежанците в държавни бази, оказа се обаче че прогонените от войната ще бъдат настанявани в буферните мигрантски центрове в Елхово и Сарафово.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК