Държавата спира плана за разселване на бежанците, ще спят в буферни центрове

Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, заяви вицепремиерът Калина Константинова

30.05.2022 | 19:46 Редактор: Елеонора Танева

Нежеланието на украинските бежанци да се местят и масовото недоволство от предоставените им условия доведе до рязка промяна в стратегията на правителството. Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че всички бежанци в България отиват в буферните центрове в Сарафово и Елхово, и няма да бъдат премествани от хотелите по морето в други почивни бази в страната.

"В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави", уточни Константинова. 

Тя е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. 

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват", каза още Константинова. 

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000 души.

Константинова уточни, че проблемите, с които бежанците се сблъскват - закъснели помощи, липса на места в детски градини, са и на българските граждани.

По думите ѝ България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. 

"За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях", уточни Константинова.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Ми ние отдавна сме приели да настаняваме приоритетно хора от най-засегнатите райони на Украйна. Настойчиво молим тези с възможности да проявяват разбиране към сънародниците си в по-голяма нужда. Сигнализирай за неуместен коментар