Шефът на КЕВР прогнозира по-малко поскъпване на топлото, но при определени условия

Цената може да скочи, ако Русия спре изцяло доставките, преди европейските държава и да бъдат готови с алтернативни доставки

29.05.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

По-малко увеличение на парното и топлата вода от първи юли е възможно. Това може да се случи, ако ДДС за топлофикациите бъде намален на 9 процента. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

"При съществуващите разчети, ако ДДС бъде намалено на 9%, увеличението действително ще бъде 26%, а не 39%. Има няколко варианта, при които може да се стигне до ново ценово предложение - ако цените от около 90 евро спаднат на около 30, или пазарната цена от 430 лв., която е в момента, спадне на 200, или газа от 125 лв. падне на 60 лв. Възможно е поскъпване, ако Русия спре изцяло доставките, преди европейските държава и да бъдат готови с алтернативни доставки", коментира Станислав Тодоров.

Той уточни, че цената на парното от топлата вода е в ръцете на депутатите. Предстоят срещи с представителите на топлофикационните дружества, които в началото на седмицата поискаха увеличение с 300%. Решението на регулатора трябва да стане ясно на 1 юли.

Цените са със срок на действие 1 година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
нова мафия
преди 1 година
Вън! Оставка! Не ни трябва нова мафия в енергетиката! Под предлог за евро-солидарност, тези бандити сложиха посредници на газа и резултатите са на лице! 40% повишение на парното! Сигнализирай за неуместен коментар