Нови искри: БСП поиска кабинетът "Петков" да представи управленска програма

Най-голямата парламентарна група обаче вижда споразумението между партньорите като такава

26.05.2022 | 18:00 Редактор: Здравко Черкезов

6 месеца от началото на своя мандат кабинетът "Петков" работи с коалиционно споразумение, но без програма и без консенсус по редица теми. Партньорите не се разбраха за новия гуверньор на БНБ, нито за военната помощ за Украйна. Съгласие нямаше и за мерките срещу инфлацията. След половин година на раздори от БСП настояват за рязка промяна в курса.

"Искаме програма още от началото и получихме уверение, че ще я има", заяви Кристиан Вигенин.

Най-голямата парламентарна група обаче вижда споразумението между партньорите като управленска програма.

"В него ясно са дефинирани приоритетите на властта. През изминалите 6 месеца ни връхлетяха поредица от кризи, които не са били налице при съставянето на коалиционното споразумение", обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински.

От "Демократична  България" (ДБ) заговориха за програма на кабинета още преди две седмици. Подобен документ вече е обсъждан между лидерите в коалицията, но и той е останал без резултат. 

"Правителството има нужда от ясни приоритети за следващите месеци, за да подобри своята ефективност от гледна точка на законодателна работа, защото тази ефективност очевидно не е добра. От наша гледна точка - правителствена програма или друг документ, който да ни фокусира, е необходим", подчерта съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Важно е кое вадим пред скоби, това не става ясно от самото споразумение. Голяма част от мерките, записани там, са записани като нуждаещи се от анализ", добави той.

А от ИТН призоваха да се спазва вече подписаната договорка между партиите във властта 

"Всеки има право да казва каквото си иска. БСП понякога излизаха със свои мнения - за форсмажори и други обстоятелства. Според мен щом има такъв обществен договор като споразумението, то трябва да се спазва", посочи съпредседателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК