Енергийното министерство подписа меморандум с "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Ще бъдат проучвани възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии

25.05.2022 | 12:06 Редактор: Тодор Петров
Енергийното министерство подписа меморандум с

Министерството на енергетиката и "КонтурГлобал Марица Изток 3" подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор. 

Меморандумът беше подписан от Министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов.

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България, ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. 

Тя ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация. 

Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 г. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК