Депутатите решиха: До месец сменят членовете на КЗК

Управляващи и опозиция се скараха в пленарната зала

19.05.2022 | 12:30 Редактор: Елеонора Танева
Депутатите решиха: До месец сменят членовете на КЗК

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията ще бъдат сменени до един месец. Това става със законодателните промени, приети на първо четене от депутатите.

Народните представители намалиха срока на мандата на членовете на регулатора от 7 на 5 години.

Вносителите мотивират нужната от промяната с обстоятелството, че към момента само в КЗК мандатът продължава 7 години, а във всички останали регулатори е 5.

Освен това КЗК вече ще има не един, а двама заместник-председатели. Завишават се и изискванията към членовете на КЗК. Те ще трябва да имат образователна степен "магистър" и 7 години стаж по специалността, а не 5 както беше досега.

От ГЕРБ и ДПС с противопоставиха на промените, като обвиниха управляващите, че не променят правната рамка, а просто се сменят едни хора с други. Според Радомир Чолаков от ГЕРБ, управляващите целят или да сложат едни хора, които нищо да не правят, или да безчинстват.

"КЗК беше превърната в комисия на картелите и заради това сега целият вой тук е защо нашите хора, които превърнаха България в един картел, трябва да бъдат махнати", отговори Тошко Йорданов на упреците.

Александър Ракшиев от "Продължаваме промяната" коментира, че хората се притесняват да рекламират своите брандове като български, защото репутацията има значение, а репутацията на българските регулатори не е добра, информира dnes.bg.

Според него пътят към подобряването е изчистването на имиджа, защото в противен случай репутацията на регулаторите вреди на българската икономика.

Десислава Атанасова от ГЕРБ смята, че промените в закона няма да осигурят защита на конкуренцията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК