Министър Йорданова: Закриваме специализираните съдилища и прокуратури до края на юли

Според нея е крайно време НС да проведе процедурата за избор на членове на ВСС

18.05.2022 | 13:59 Редактор: Тодор Петров
Министър Йорданова: Закриваме специализираните съдилища и прокуратури до края на юли

Наличието на конституционно дело не спира влизането в сила на закона за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Те ще бъдат закрити до края на юли и това няма да препятства гледането на висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава, е преназначаването на магистратите. Ако ВСС не поеме тази отговорност и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност", категорична бе тя.

Във връзка с решението на Пленума от днес да отложи разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по отхвърлените като допустими за разглеждане основания по случая "Жоси", Йорданова каза, че ВСС трябва да упражни правомощията си и да реши какъв главен прокурор трябва да има България.

"Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания  по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак", допълни Йорданова.

По повод изтичането на мандата на този състав на ВСС тя посочи, че е крайно време Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС. 

"Писмено съм уведомила председателя на парламента за това какви са препоръките на отдела по Изпълнение на решенията на ЕСПЧ, а именно че от парламентарната квота следва да се номинират членове за прокурорската квота, които не са действащи прокурори. Това е една от мерките за ограничение на фактическата власт на главния прокурор върху Пленума на ВСС", коментира Йорданова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК