Нинова: Италия е основен икономически партньор за България

Вицепремиерът се срещна с посланика на Италия в България Н.Пр. г-жа Джузепина Дзара

17.05.2022 | 12:30 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: Италия е основен икономически партньор за България

Вицепремиерът Нинова и Н.Пр. Джузепина Дзара обсъдиха задълбочаване на връзките между България и Италия

"Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни", заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с извънредния и пълномощен посланик на Италия в България Н.Пр. г-жа Джузепина Дзара, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

По време на разговора бяха обсъдени различни сфери на взаимодействие, а г-жа Джузепина Дзара обяви, че италианските фирми са силно заинтересовани от инвестиции в ЖП транспорта, инфраструктурата, дигитализацията и от това как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия. 

Министър Нинова представи мерките, с които управляващите подпомагат домакинствата и бизнеса – продължаване на подкрепата за фирмите и семействата.

По време на срещата бе обсъдена и идеята за създаване на oбща европейска стратегия по отношение на газа. 

Корнелия Нинова и Джузепина Дзара говориха и за проблема с квалифицирана работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми.

Министър Нинова запозна италианския посланик с възможностите за инвестиция в България и представи подробно новия регистър за индустриалните зони. 

"Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина, и е един своеобразен пътеводител за инвеститора", подчерта икономическият министър. 


 
"Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите", с категоричност заяви Н.Пр. г-жа Джузепина Дзара.

Снимка: Пресцентър на БСП

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК