"Тренд": 8 формации в НС при избори днес, партията на Янев събира 7,6%

Едва 22% оценяват положително работата на правителството

16.05.2022 | 09:02 Редактор: Здравко Черкезов

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на "Тренд". То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството.

19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При правителството се наблюдава същата тенденция –   през април положителната оценка към кабинета е била 27%, а през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на "Продължаваме промяната" подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. 

ГЕРБ е първа политическа сила с 23,8% от гласовете на хората, а с над 6 пункта по-надолу е "Продължаваме промяната", сочат още данните от проучването.

ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11 на сто. Четвъртото място е вече за "Възраждане" (10,1%), които изпреварват БСП (9,5%). На своя старт, "Български възход" е шеста политическа сила с подкрепа от 7,6 на сто от гласуващите. "Демократична България" остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" с 5,8%. 

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа" и е проведено в периода между 4-11 май сред 1002 души.   

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК