София е спорт: Над 1200 души участваха на полумаратон и велошествие в центъра на София

Събитието има благотворителна цел

15.05.2022 | 18:57 Редактор: Теодора Патронова

Полумаратон и велошествие събраха хиляди в центъра на София по-рано днес. Няколко столични улици и булеварди бяха блокирани заради спортните събития, които стартираха от площад "Народно събрание" и достигнаха до "Студентски град" и Южния парк. Това наложи затварянето на ключови булеварди като "Драган Цанков" и "България", което доведе до затруднено движение по алтернативните маршрути.

Над 1200 души участваха на полумаратона, който започна от площад "Народно събрание". Маратонци от страната и чужбина се включиха, като тази година събитието има благотворителна цел.

"Специално за мен това беше една от причините да реша да участвам тази година. Не сме активни спортистки, но така за инициативата като цяло", каза Графиня Ганчева.

До последния момент се записваха желаещи да бягат, а събраната сума е над 20 хиляди лева. Събраните средства ще бъдат дарени за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна, фондация за доброволци и Народно читалище "Тротоара".

"Ние не трябва да спираме да поглеждаме към по-слабите. Видяхте и в първия старт хората в по-неравностойно положение. Смятам, че трябва да е част от начина на мислене и всички днес го доказваме", коментира зам.-кметът Мирослав Боршош.

А този спортен уикенд има за цел да покаже, че спортът не бива да се забравя.

"В България, според статистиката на Евростат, 78% от хората твърдят, че изобщо не са спортували. Когато нямаш активен спорт, имаш най-висока смъртност от сърдечно съдови заболявания. В България това е 64%", изтъкна организаторът Еленко Еленков.

По-късно през деня се проведе и велошествие в центъра на града.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК