Радев: От правителството зависи дали икономическата криза ще ескалира в политическа

"Най-важното е да не се допуска дефицит на доверие", посочи президентът

14.05.2022 | 15:18 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: От правителството зависи дали икономическата криза ще ескалира в политическа

Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес.

"Най-важното е да не се допуска дефицит на доверие", подчерта президентът и допълни, че никое правителство не може да води страната през тежки кризи при липса на такова.

По думите на Радев задълбочаващите се протести означават, че дефицитът на доверие се задълбочава и единственото устойчиво решение във времето е открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се уважат мненията на всички страни.

Запитан за утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец май, президентът изтъкна, че е необходима устойчивост на решенията. Той припомни, че чак в средата на май, при вече обявени прогнозни цени за юни и юли, става ясна цената за настоящия месец, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По думите му в случая ценовата политика на "Булгаргаз" е неразбираема и "извън икономическата и управленската логика".

Радев изтъкна, че бизнесът и потребителите искат предвидимост, която е особено важна в условията на криза.

"Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена. А по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство", коментира още президентът.

В отговор на въпрос дали е уведомен от премиера с кого е сключил договор за доставка на природен газ в САЩ и каква ще е неговата цена, Радев уточни, че правителството трябва да уведомява българските граждани и българския бизнес за това, за да имат възможност да калкулират своите разходи.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК