КНСБ: Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли или най-късно от 1 януари

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение

14.05.2022 | 08:57 Редактор: Теодора Патронова
КНСБ: Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли или най-късно от 1 януари

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер.

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкото получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира той, цитиран от БНР.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
IM-дртiйYайтБoй!
преди 1 ден
Това, същото - за падането на ТАВАНъ го бехме предвидили отдавна, т.е. с идването на ЕВР0Т0, но тез - добрите НОВИ управници решиха да изненадат старата Гвардия, респ. и нашта генерациЯ с 1 година по-рано, което си е добре дошло за сите нас ... т.е. много файн и навременно като ФАКт и като хубава РЕАЛност в перспективната криза. Сигнализирай за неуместен коментар