Възрастните хора ще получат 3 добавки към пенсията за февруари?

Близо 700 хиляди пенсионери ще получат 75 лева добавка, защото са се ваксинирали

01.02.2022 | 18:48 Редактор: Жаклина Иванова

Близо 700 хиляди пенсионери ще получат 75 лева добавка, защото са се ваксинирали. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Обмисля се и ново преизчисление на пенсиите от средата на годината.

Тодорка Нинова е работила като учител. Двамата със съпруга ѝ са ваксинирани с бустерна доза, но е категорична, че добавката от 75 лева е излишна и не трябва да е стимул за ваксинация.

"Според мен не е добре. Хората едва живеят. По-добре да дават парите на такива хора, които са самотни, болни, а не на такива като нас", каза тя.

86-годишната Маргарита от Русе също ще получи 75 лева добавка. Недоволна е обаче от ситуацията в последните месеци.

"То става както с повишаването на пенсиите. Уж щяха да се увеличават, а всъщност се намалиха. България е един страхотен хаос", смята тя.

Освен Тодорка и Маргарита, още над 690 000 пенсионери получиха еднократно 75 лева.

"Тази сума могат да получат еднократно до края на юли. Ще могат да я получат и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, стига да имат завършен ваксинационен цикъл", заяви министърът на труда и социалната политика.

Освен добавката за ваксинация, през този месец пенсионерите ще получат още две добавки към пенсиите си.

"С пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и допълнителни суми на пенсионерите, които през януари са получавали по-ниска сума от сбора на индивидуалната им пенсия и Ковид добавката, спрямо декември 2021 г.", изтъкна Гьоков.

Работна група с експерти подготвят различни варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни, които да компенсират спирането на изплащането на Ковид добавката от 60 лв.

"Тези 6,1%, които ви казвам, са прогнозируеми, като процент. На тази база ще бъде актуализирана пенсията на всеки един пенсионер. Тези 6,1% едва ли ще покрият инфлацията от тази година, но правителството планира други действия по пенсионната система", посочи министърът.

В пощенските станции пенсионерите ще получават касов бон, в който ще бъде посочено кои суми за какво получават.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Метин Манафов
преди 2 години
От това правителство по- яланджи не е имало.Нищо няма да направят за пенсионерите и за народа само лаят .ако искара пролетта или лятото много ще му е .Хората скоро ще излезнат по улиците и пак ще има избори . Сигнализирай за неуместен коментар