"Викът на Украйна" срещу Паметника на Съветската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Образът на украинката цели да осъди действията на Русия в Украйна и жестокостта на войната

12.05.2022 | 19:34 Редактор: Ваня Кузманова

Пространството около Паметника на Съветската армия отново се превърна в място за полемика. Този път заради скулптура, изобразяваща украинската жена. Неин автор е Неделчо Костадинов, а целта е да бъде контрапункт на големия монумент. 

"Напрежението и войната - това е нещото, което ме подтикна да направя това. За идиотското поведение на руснаците, които влизат в една суверенна държава, нападат убиват деца, майки, мъже", заяви скулпторът Неделчо Костадинов.  

На представянето присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна. На място се проведе и импровизиран концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васко Кръпката. 

"Идеята е много добра. Да има една скулптура на украинска майка, която си е загубила свободата, живота на децата си. Все пак да се знае, че тази Съветска армия е агресор", посочи музикантът Васко Кръпката. 

Други не намериха смисъл в подобна скулптура на това място. 

"Лично за мен статуята зад гърба ми няма естетически достойнства или поне аз не разбирам по никакъв начин това изкуство. Ако аз бях украинец не бих се радвал да видя такъв паметник на украинската майка или жена", посочи депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев. 

Скоро по-голям вариант на скулптурата ще бъде поставен за постоянно точно срещу Паметника на Съветската армия.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 1 година
Идеята е чудесна. Вместо вандалски да се руши спомена за историческото ни минало, да има интелигентен контрапункт, който да допълва и придава нов смисъл на монумента.Много интелигентно и зряло решение!Браво! Сигнализирай за неуместен коментар