Тормоз в Драганово: Аварии, некачествена вода и 45% искано увеличение на цената

Водопреносната мрежа на селото е остаряла и компрометирана

11.05.2022 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

Жителите на великотърновското село Драганово излязоха на протест. Основната причина е исканото от местното ВиК "Йовковци" повишаване на цената на водата с 45%. Хората в Драганово са недоволни и от честите аварии и лошото качество на питейната вода.

Казват, че от години качеството на водата в селото е лошо, а авариите, особено през лятото, са почти ежедневни. 

"Няма доходи, няма нищо, как се плащат ток, вода?! Понякога тече жълта вода. Сега както почва лятото, смятайте, че всеки ден, през ден спират водата. Скъпо много. Никъде не работим, само вдигат цените. Няма с какво да си измиеш плотовете. Няма с какво да си измиеш съдовете. Водата се увеличава, токът, газта, от там стоките от първа необходимост", оплакват се жители на Драганово. 

При Мария Маркова живее и семейството на внучка ѝ. Казва, че ако цената на водата бъде увеличена, много трудно ще покриват битовите си нужди. 

"Както аз, така и много хора си поливат от чешмите. И това означава, че ние трябва да спрем да си произвеждаме нещо за първи нужди. Имам младо семейство при мен с малко детенце. Като има млади хора всеки ден се къпят, ден през ден пералнята върви. Ако съм плащала за 20 кубика досега 36 лв. по 1.80, сега за 20 кубика по 2.70 сметнете колко е", сподели жената.

В Драганово живеят близо 3000 души. Хората казват, че не са съгласни да плащат по-скъпа вода, след като водопреносната мрежа на селото е остаряла и компрометирана. 

"Абсолютно не очаквам подобрение на качеството със съществуващата водопреносна система", категоричен е кметът Светослав Иванов.

Жителите на селото са готови и на ефективни протестни действия, ако цената на водата бъде увеличена.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК