Нови цени на водата от 1 юни, някои ВиК дружества са дали заявка за скок с 30-45%

Причината за поскъпването са нарасналите разходи за електроенергия и заплати

09.05.2022 | 17:58 Редактор: Ваня Кузманова

Водата в няколко града ще поскъпне до 4 лв. за куб. м. Това показват плановете на ВиК дружествата, внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Причините, които дружествата в страната посочват, са нарасналите разходи за електроенергия и заплати.

Русе е един от градовете, където се очаква поскъпване на водата и вместо досегашните 2,94 лв. потребителите ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за куб. м. Виолетка Гърбатова прехвърля партида на свое име, след като съпругът ѝ е починал. Живее само с минимална пенсия и не знае как ще успява да си плаща сметките. 

"За вдовица с 370 лв. минимална пенсия – кажете ми как да плащам? Не мога да изкарам съпруга ми от гроба да ми помогне, отиде си, остави ме", каза възрастната жена.  

Тя вижда, че всички цени растат, но според нея увеличението е твърде голямо. 

"Няма проблем, нека увеличат с 5-10%, разходи са, знам, но с тези пенсии къде? Аз съм сама жена, няма кой да ми помогне, на никой няма да му е по силите. Увеличават пенсиите много малко, а всичко друго се качва", посочи Виолетка Гърбатова. 

От представените пред енергийния регулатор планове на ВиК дружествата става ясно, че в Плевен е предвидено 36% увеличение на цената, за Велико Търново 45%, за Русе 31% и 30% за Габрово . 

"За всяко едно дружество комисията прави анализ на социалната поносимост на цените и производството започва само, ако заявлението на оператора е под нивото на социалната поносимост", заяви директорът на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев.  

В Габрово предложението на местното дружество е цената на водата да се увеличи със 78 стотинки и вместо сегашните 2,62 лв. да стане 3,40 лв. за куб. м. 

"Основните мотиви са промяна на ценообразуващите елементи: цената на електроенергията, минималната работна заплата", каза управителят на ВиК Габрово Владимир Василев.  

Срещу обявеното поскъпване на водата се обяви и омбудсманът Диана Ковачева. 

"Когато се увеличи цената на водата, въпросът е дали хората ще могат да плащат сметките си и ако не могат, това по какъв начин ще подобри състоянието на дружествата", заяви Диана Ковачева.  

А от енергийния регулатор уверяват, че се работи по подобряване на качеството на водата. 

"Правим всичко възможно да има достатъчно инвестиции в дружествата, така че да няма прекъсване на услугата и тя да бъде достатъчно приемлива за гражданите", посочи Димитър Кочков от КЕВР. 

Новите цени на водата за Троян, Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово вероятно ще влязат в сила от 1 юни. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК