Млади гвардейци се докоснаха до Радев, ученици "влязоха в обувките" на президента

Нашите гвардейци са символ на българската държавност, заяви президентът

06.05.2022 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Граждани посетиха сградата на президентството на "Дондуков" 2 в деня на отворените врати, а държавният глава прие гвардейските строеве на няколко училища в страната.

В строй и с униформи в президентството – малки гвардейци бяха приветствани от Румен Радев. Като част от отрядите в своите училища, деца и младежи усетиха, макар и за минути, какво е да служиш на България. 

"Нашите гвардейци са символ на българската държавност, те са символ на нашите традиции. Те са еталон на патриотизъм и доблест. Винаги и навсякъде те будят възхищение и респект. В днешния ден не забравяйте, че сте поели по пътя на храбрите", заяви президентът. 

Своя имен ден в гвардейска униформа и на червения килим посрещна и Георги Горанов от 3-и ученически гвардейски отряд на Езиковата гимназия в Смолян.

"Станах гвардеец преди 2 години, точно преди карантината. Много обичам патриотичната дейност и много искам да направя нещо за моята родина. Изисква се дисциплина и желание", сподели момчето. 

А желание със сигурност не липсваше дори и на най-малките, които вече знаят какво се иска, за да бъдеш гвардеец: Да маршируваме като един и да не се лигавим. 

В обувките на президент и вицепрезидент, макар и за кратко, влязоха Тереза и Дорян. 

"Това означава една голяма възможност за мен, да се докосна до професионализма, до опита на толкова важна личност. Бих се опитала да обединя нацията повече, отколкото е в момента", сподели тя.

Освен в президентството, и пред него граждани успяха да се срещнат с държавния глава и да се докоснат до работата му и дейността на институцията. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимки: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК