Съдбата на главния прокурор Иван Гешев става ясна на 18 май

Тогава ще се проведе следващото заседание на ВСС

04.05.2022 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

На 18 май ще стане ясно остава или не на поста си главният прокурор Иван Гешев. На тази дата Висшият съдебен съвет ще дебатира по същество искането на правосъдния министър Надежда Йорданова. 

Днес магистратите приеха да разгледат като допустими всички основания, посочени за отстраняването на Иван Гешев от министъра на правосъдието министър Надежда Йорданова включително и от служебният министър Янаки Стоилов. За това призова и самият Гешев. Но атакува исканията.

"Зад тези смешни твърдения седят политически интереси, не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат олигархията и мафията и цената ще я платят българските граждани", коментира Гешев. 

"Ако някой смята да се смее в изпълнение на процедура по конституцията на България, това е негово решение, негова отговорност", заяви правосъдният министър. 

В крайна сметка повечето членове Висшия съдебен съвет не гласуваха исканията на правосъдния министър да се изиска интервю на Гешев от 2020 година, както и заповеди, направени от ръководителят на Софийската градска прокуратура, с които според Йорданова се заобикаля случайното разпределяне на делата. Магистратите трябва да се съберат отново по казуса след 2 седмици.

Междувременно главният прокурор съобщи, че днес е сезирал Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК