Гешев: Сезирам Конституционния съд за закриването на спецправосъдието

Политически интереси стоят зад смешните твърдения на Йорданова и Стоилов, твърди главният прокурор

04.05.2022 | 10:21 Редактор: Тодор Петров
Гешев: Сезирам Конституционния съд за закриването на спецправосъдието

Малко преди за започне заседанието на Висшия съдебен съвет, което трябва за гласува процедурата по предсрочното отстраняване на главния прокурор, Иван Гешев заяви, че исканията на министъра на правосъдието Надежда Йорданова и на служебния министър Янаки Стоилов са допустими, но смешни.

Закриването на специализираното правосъдие отива в Конституционния съд, а жалбата ще бъде подадена днес, обяви той.

"Ще продължа да настоявам ВСС бързо да разгледа по същество исканията на различни министри на правосъдието, независимо дали от редовен или служебен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки един първокурсник в юридическия факултет - че няма никакви юридически основания и че самите основания са смешни", коментира Гешев. 

"Зад тези смешни твърдения седят политически интереси, не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат олигархията и мафията. Цената ще платят българските граждани", каза още главният прокурор.

"Ако някой смята да се смее в изпълнение на процедура по Конституцията на Република България, това е негово решение, негова отговорност", отговори министър Йорданова. 

Преди време ВСС не допусна част от исканията на Надежда Йорданова, след като магистратите прецениха, че трябва да останат само мотиви за нарушения от началото на мандата на Гешев, но не и в работата му като прокурор преди това. 

Правосъдният министър обжалва това пред ВАС, а заради процедурното забавяне Гешев предположи, че Йорданова е поискала обжалването, за да протака. Тя отрече твърдението и заяви, че иска всичко да върви според закона. Според министър Йорданова няма пречка предложенията да бъдат разгледани по същество да края на май.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 1 година
В затвора ще влезеш Гешев. Няма да ти се размине, заедно с шайката бандити като Боко тиквата, Цветанов, Пеевски, доган, карадаъй, Тома Биков, Иван Костов, и още, и още. Няма да ви се размине! Народът ще ви линчува, ако не влезнете в затвора! Така да бъде!!!! Сигнализирай за неуместен коментар