Ескалира политическото напрежение у нас заради темата за военната помощ за Украйна

Корнелия Нинова потвърди възможността БСП да напусне управлението, ако се приеме такова решение

01.05.2022 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Напрежението в управляващата коалиция продължава. Корнелия Нинова отново потвърди възможността БСП да напусне управлението, ако се приеме решение за изпращане на военна помощ за Украйна. Другите партии във властта обаче не вярват, че ще се стигне до разпад в коалицията. Критика към изпълнителната власт отново отправи и президентът Румен Радев. 

На прага на поредния коалиционен съвет, на който ще се търси път между партньорите, управляващите са категорични: оръжието за Украйна няма да стане повод за политическа война във властта.

"Вярвам, че когато представим конкретно на нашите коалиционни партньори това, което Украйна поиска от нас, а именно ремонт на техника в нашите фабрики, ще имаме много по-добра основа, на която да договаряме помощ за Украйна, да продължим", заяви началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова пред Bulgaria ON AIR.

От БСП обаче са категорични: 

"Позицията ни няма да се промени. Нека да изчакаме коалиционния съвет, да ни представят разговорите в Украйна, какво са разговаряли със Зеленски, какво е поискал той от нас и тогава ще говорим в конкретика", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

"Може би ме чухте да казвам нещо за лидерството. Не мисля, че лидерство е да вървиш срещу народа си. Нямаше човек, до който да се докосна, който да не каже – "Дръжте здраво за оръжията, не искаме да се изпращат оръжия", добави тя. 

А според "Демократична България" решението за военна помощ към Киев не означава, че коалицията ще се превърне от четворна в тройна. 

"Изобщо не означава това, защото пак казвам, че на г-жа Нинова няма да ѝ се наложи да подпише нищо за директен износ на българската продукция за Украйна", обясни съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Суров тон с остри критики към "Дондуков" 1 по темата се чу отново от "Дондуков" 2.

"Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличане във войната, да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие, да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", призова държавният глава.
 
Към момента страната ни не е подписвала договор за въоръжение на Украйна, категорични са управляващите. 

"Доставки се правят, те са по вече сключени договори. Може да има нови, но това не са държавни договори и се правят към традиционни партньори на българските фирми", посочи Бориславова. "Естествено, че България не изнася оръжия за Украйна. Изнася за 60 други държави", увери Нинова. 

Договарят  се обаче нови доставки на газ у нас след спирането на доставките от Русия.

"Сега работим за доставки от Азербайджан, тъй като цената по спрения договор е 4 пъти по-ниска от тази на която получаваме в момента руски газ. За този анекс ние работим този анекс да бъде отменен, което разбира се изисква и воля от Азербайджан от декември месец", обясни началникът на кабинета. 

Запасът в "Чирен" със синьо гориво към момента е 18% - количество, което ще бъде достатъчно за месец, увери още началникът на политическия кабинет на премиера. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
И друго си мисля създадохме интерактивно обществено мнение което пак се копува но за радост може да се пресява:) Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ами на тези които са назначени да пишат глупости пожелавам да поглегднат анкетата по-горе "Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?" 86 % отговарят с не. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
България е член на европейският съюз и НАТО също така има специални отношения с Русия. Мисля, че не трябва по никакъв начин да се меси. Ами утре ако македонците започнат геноцид в някоя област над Българското население и нашата армия се намеси. Лицемери! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Оставка на агитката
преди 1 година
Оставка на правителството! И съд за действия против интересите на държавата. Далаверата с газа е замислена преди войната на Украйна и преди искането да плащаме в рубли! Над 100 милиона месечно ще губи държавата ни от това! Затова бяха сменени и шефовете на Булгаргаз и КЕВР! Въвличането ни във войната чрез разни трикове е прокарване на чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар