Правосъдният министър с критики към ВСС заради отказа прокурори да отидат в Украйна

"Аз съм недоумение от това решение, тук става дума за ценностен въпрос", посочи Йорданова 

30.04.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

България трябва да подкрепи Украйна с всички средства, включително с оръжие и магистрати, които да разследват военни престъпления в размирната страна, заяви пред Bulgaria ON AIR правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Думите ѝ идват на фона на решението на ВСС да не изпраща български представители в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна.

Правосъдният министър разкритикува решението на ВСС, който е отказал да излъчи български магистрати, които да разследват военни престъпления в Украйна. В началото на април страната ни е получила покана от Полша да изпрати лекари, юристи, прокурори и криминалисти в Украйна. 

"Аз съм в недоумение от това решение на ВСС. Тук става дума за ценностен въпрос. България не трябва да остава безучастна и не трябва да спре, докато не бъдат разследвани всички военни престъпления", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.  

Затова Йорданова ще постави отново въпроса за разглеждане пред членовете на ВСС. Освен това следващата седмица кадровиците ще продължат маратона от заседания, на които да разглеждат исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Този път на дневен ред ще бъде това на бившия правосъден министър Янаки Стоилов. ако то бъде допуснато за разглеждане, може да бъде обединено с това на Надежда Йорданова. 

"Спрямо всяко едно твърдение посочих фактически основания, на които се основава съответното твърдение, тоест обединих в един документ предложението на проф. Стоилов с информацията, предоставена от министъра на вътрешните работи", посочи правосъдният министър.  

И въпреки че процедурата беляза няколко отлагания по различни причини, правосъдният министър очаква от кадровиците финално решение. 

"Аз виждам, че няма особено желание за голяма експедитивност. Правят се всички усилия максимално да бъдат отклонени и необсъждани по същество, но независимо от това решението на КС е ясно", каза Йорданова. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 1 година
ВСС и цялата съдебна система се владеят от комунисти и милиционери!Това е една от причините,корупцията в РБ да е повсеместна ! Сигнализирай за неуместен коментар