ВСС отказа представител в Комисията за документиране на руски престъпления в Украйна

"Съпричастността и извоюването на справедливостта трябва да се отстояват с конкретни действия", коментира Йорданова

29.04.2022 | 22:50 Редактор: Теодора Патронова
ВСС отказа представител в Комисията за документиране на руски престъпления в Украйна

Висшият съдебен съвет е отказал да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна. Това съобщава правосъдният министър Надежда Йорданова в профила си във Facebook.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова посочва, че ведомството е изпратило писмо до ВСС с призив, по преценка на магистратите, да бъде разгледана възможността в състава на комисията да бъдат включени представители на съдебната власт на България.

ВСС днес е разгледал два варианта на решение. Единият предвижда поканата да се приеме за сведение, като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт. Вторият предвижда ВСС да изрази принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията до председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.

Без дебат и единодушно ВСС решава, че ще приеме поканата за сведение и няма да изпраща представители на съдебната власт в разследващата комисия.

"Съпричастността и извоюването на справедливостта трябва да се отстояват с конкретни действия. Предизвикателството на руската военна агресия в Украйна задължава, във всеки един аспект, българската държава да бъде на висотата, която изискват принципите на върховенството на правото и солидарността на действията на международната общност. ВСС не беше на тази висота", коментира Йорданова във връзка с решението.

Четете повече по темата в investor.bg

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК