Парите за личните лекари ще зависят от броя на прегледаните пациенти

По този начин се въвежда стимул повече хора да си направят преглед

29.04.2022 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

Увеличават парите за здраве и възнагражденията на здравните работници. Това става с подписването на Националния рамков договор за медицинските дейности.

Директорите на болници сами ще трябва да решават как да осигурят работните заплати по трудовия колективен договор до 1 август с новото увеличение от 25% на клиничните пътеки.

"В болничната помощ се предоставя възможност за 25% по-високо финансиране, което ще изисква значително покачване на заплатите на лекарите и останалите медицински специалисти, като основната работна заплата следва да бъде осигурена в размер не по-малък от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар", подчерта министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Цената на профилактичния преглед при джипитата за първи път се обвързва с броя на обхванатите пациенти, като по този начин се въвежда стимул повече хора да си направят преглед.

"При над 60% заплащането на такъв преглед ще бъде 26 лева. При извършена профилактична дейност на пациенти между 46 и 60% цената ще бъде 25 лв.. А за други, които не успеят да обхванат такъв брой пациенти, заплащането ще бъде 20 лв. ", каза заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Д-р Мирослав Спасов е от личните лекари в столицата, които имат голям брой пациенти. Споделя, че в кабинета му средно за месец идват между 150 и 200 души само за профилактичен преглед.

"Не е оправдано да има разлика в цената за една и съща дейност. Тоест независимо дали аз ще обхвана 46% от хората си или 46-60% от тях, аз ще извършвам един и същ обем дейност. Не виждам защо е необходимо да има разлика в цената за преглед", посочи той.

Промените предвиждат общото повишение в парите за извънболничната помощ да бъде с 31%. До 1 август се очаква всички пациенти да имат електронни досиета.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК