Кои са най-опасните области за шофиране в България?

Броят на жертвите по българските пътища намалява през последните 15 години

29.04.2022 | 13:10 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-опасните области за шофиране в България?

Рядко минава и ден, без самопровъзгласилите се експерти по пътна безопасност да ни огреят от телевизорите и да ни заговорят с апокалиптичен тон за ескалиращата "война по пътищата". 

Ако ги слушате, излиза, че движението в България става все по-опасно и спешно са нужни мерки - които, кой знае защо, неизменно се свеждат до намаляване на позволената скорост и поредно увеличаване на глобите. Но апокалиптичните им прогнози нямат нищо общо с реалността, както веднага ще видим, ако погледнем сухата статистика. 

Броят на жертвите по българските пътища отчетливо намалява през последните 15 години.

Кои са най-опасните области за шофиране в България?

Смолян - 2 жертви на 100,000 жители

Смолянска област има най-много завои и най-много дни със снежна покривка по пътищата - и независимо от това от години е районът с най-малко фатални злополуки. 

Кърджали - 2.5 жертви на 100,000 жители

Кърджалийска област държи първо, второ и четвърто място в петицата на най-високите проби за алкохол, вземани някога у нас. Независимо от това пътищата й са доста безопасни - само четири жертви през миналата година.

София-град - 4 жертви на 100,000 жители

Вероятно бихте очаквали най-населеният и с най-много автомобили град в страната (да не говорим за приходящия трафик) да има и най-опасното движение но пътищата, но всъщност е обратното. На територията на София-град стават по-малко ПТП, отколкото на територията на Пловдивска област.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК