Външният министър Генчовска няма да бъде част от делегацията ни в Киев

Коалицията се събира в пореден опит за единна позиция относно военната помощ за Украйна

26.04.2022 | 10:56 Редактор: Теодора Патронова

Външният министър Теодора Генчовска няма да бъде част от делегацията, която се очаква да замине на посещение в Киев. Това съобщи самата тя пред журналисти.

До момента е ясно, че от "Продължаваме промяната" ще замине Калоян Икономов, а от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. До края на деня "Демократична България" и БСП трябва да вземат решение кои свои представители ще изпратят в Украйна.

Украинските власти пък ще поискат официално от делегацията ни България да изпрати оръжие, съобщи чрез видео връзка на форум в София украинският вицепремиер Олга Стефанишина.

Управляващите се събират на Коалиционен съвет днес в пореден опит да постигнат единна позиция по темата за изпращането на военна помощ за Украйна.

"България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Агресията на Русия срещу Украйна поражда изключителни предизвикателства пред целия демократичен свят", заяви Генчовска на провеждащия се в София форум "ЕС среща Балканите". 

До момента е ясно, че от БСП остават категорично против изпращането на оръжие. "Демократична България" и "Има такъв народ" са съгласни. Срещата днес трябваше да е по инициатива на Христо Иванов.

Самият той преди ден оттегли поканата си с мотива, че точката за изпращането на военна помощ за Украйна ще бъде внесена в пленарната зала още в първия работен ден на депутатите след Великденската им ваканция - 4 май, и очаквано ще мине с гласовете на опозицията. В българския парламент има три подобни предложения - две от тях са на "Демократична България" и ГЕРБ, и включват изрично изпращането на оръжия на Киев, а третото предложение на "Продължаваме промяната" включва само хуманитарна, финансова и техническа помощ. 

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК