Глобяват строителя заради срутената фасада в София, имало сигнали за опасната сграда

Събарянето не е било извършено по план

21.04.2022 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева

Строителната фирма, предизвикала падането на фасадата на сграда в София, ще бъде глобена. Инцидент в центъра на столицата по чудо се размина без жертви и пострадали. 

Тонове тухли, бетон и желязо се стоварват на улица "Асен Златаров". В този момент Любен е вкъщи и си прави кафе.

"Чух трясък! Беше нещо страшно. Приятелката ми беше излезнала за кафе и като се върна ми разказа какво и станало и то се вижда на видеото, което е снимала", разказа Любен.

Машината е започва да събаря стената навътре в сградата, парче от фасадата откъм улица "Асен Златаров" се отчупва и пада на пътното платно. На метри от порутените тухли и мазилка е павилионът, в който Вера продава вестници. Отломките стигат и до нея.

"Те очакваха, че ще падне стената косо надолу, а тя падна странично", разказа жената. 

Обяснение от фирмата изпълнител няма, въпреки опитите на екип на Новините ON AIR да разговаря с тях. Собствениците на сградата също предпочетоха да запазят мълчание. От общината до днес са направили 4 предписания, защото обектът не е обезопасен. Наложило се и работата да бъде спирана именно заради това. Сега вече фирмата има и акт.

"Събарянето не е това, което на нас ни бяха обяснили, че ще бъде. Те ни обясниха, че един багер с клещи ще "изяде" фасадата, за да няма удар, който да предизвика това нещо, което стана", обясни инж. Анна Виачева от Район "Оборище".

Щети има и по близките сгради. Михаил Тодоров и съседите му са подали няколко сигнала през последните седмици. Без резултат. 

"Не знам сега от ДНСК чакат да им занеса мостри от отломките, които хвърчат ли, но за момента няма никаква реакция от институциите", каза Михаил Тодоров.

Въпреки че движението днес е било отбито, периметърът, където тоновете тухли се свличат, не е отцепен.

"Отцепването на улица чрез хора, които ръкомахат никой да не преминава, не е отцепване. Ако е имало информация, че тук при събарянето на сградата огромни късове от нея ще падат върху пътното платно, тогава движението е трябвало да бъде отцепено с ленти. Това очевидно не беше направено, това се вижда много добре на видеото", коментира Борис Бонев от "Спаси София".

Певецът Кирил Маричков често минава покрай сградата и не е изненадан от случилото се. 

"Лошото е, че никой не си гледа работата както трябва. Мислех, че даже си изхвърлят боклуците отвън и щях да се разправям с тях", каза певецът.

А на мястото на сградата, трябва да се появи нов луксозен блок. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК