Стотици са без ТЕЛК от 1 април, властите търсят спешно решение на проблема

В най-добрия случай те могат да получат паричните си обезщетения през юли

20.04.2022 | 19:19 Редактор: Жаклина Иванова

След отмяната на противоепидемичната обстановка стотици останаха без ТЕЛК от 1 април. За това сигнализира омбудсманът на България Диана Ковачева, а властите търсят спешно решение на проблема.

Емил Братанов е бивш радиоводещ, който от 2009 година е с 80% ТЕЛК, вследствие на две сърдечни операции. Както е по закон - на всеки 3 години той е длъжен да поднови своя документ за инвалидност. Тази година обаче, заради отмяната на извънредната епидемична ситуация, от 1 април Емил остава без помощи.

Омбудсманът Диана Ковачева е сигнализирала за проблема към Министерството на здравеопазването, социалното министерство и към социалната комисия към Народното събрание още миналата седмица, но до момента решение няма.

"Мисля, че не е редно хората с увреждания в такава ситуация да бъдат оставени. Затова моето настояване е към институциите. Те трябва спешно да вземат мерки и да се предвиди възможност за удължаване на срока на всички ТЕЛК-ови решения с три месеца", посочи Ковачева.

За Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването заявиха, че в момента се обсъждат възможности.

Емил ще се яви на ТЕЛК на 25 май, което означава, че до тази дата и 30 дни след това, през които тече задължителен срок за обжалване, журналистът няма да получи никакви парични добавки.

Така хиляди българи с увреждания ще посрещнат великденските празници без пари. В най-добрия случай те могат да получат паричните си обезщетения през юли.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК