Такситата във Велико Търново ще поскъпнат с около 30%

13 таксиметрови компании искат увеличение на цените

19.04.2022 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

13 таксиметрови компании във Велико Търново искат увеличение на цените за превоз на пътници. От сдружението на превозвачите вече са внесли предложение в Общинския съвет, който трябва да реши дали и с колко да бъде вдигната цената на услугата.

От бранша се мотивират с увеличението на минималната работна заплата и с повишението на цените на горивата. 

"Реално увеличението ще бъде някъде около 30%. В общинския съвет работихме по два варианта, единият е цената за 1 км дневна тарифа да бъде 1,09-1,19 лв. и втори вариант – 1,19 – 1,29 лв.", обясни председателят на таксиметрово сдружение "Боляри" Светослав Марчев.

Таксиметровите шофьори казват, че цената, на която возят, не е актуализирана от 5 години, а 40 процента от оборота им отива за разходи. 

"20% отива за гориво, други 20% отиват за автосервизни услуги, такси, граждански, всички което е необходимо по документацията на автомобила", посочи Марчев. 

На заседание в сряда комисията по транспорт ще разгледа искането за по-високи цени.

"Има резон, защото при тези цени и при поскъпването на целия живот, нормално е и те да искат увеличение. Ние гласуваме минималната и максималната стойност. Пазарът ще бъде този, който ще им определи тарифата", коментира Деян Хаджийски – член на комисията по транспорт.

Искането за актуализиране на цените ще обсъдят също кметът на Велико Търново и политическите групи в Общинския съвет. До края на седмицата ще стане ясно дали то ще бъде одобрено.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК