Всеки може да изчисли дали е обеднял - НСИ разработи калкулатор за лична инфлация

Потребителската кошница се състои от 846 стоки и услуги

16.04.2022 | 21:47 Редактор: Елеонора Танева
Всеки може да изчисли дали е обеднял - НСИ разработи калкулатор за лична инфлация

Националният статистически институт пусна калкулатор, с който всеки може да изчисли личната си инфлация на база личните разходи. Той е достъпен на сайта на НСИ тук.

Това става чрез въвеждането на данни за лични месечни и годишни разходи, които да отговарят на личния модел на потребление на всеки потребител.

Потребителската кошница от стоки и услуги, която Националният статистически институт използва, за да изчисли индекса на потребителските цени и чрез него да пресметне процента на инфлация за България, се състои от 846 стоки и услуги. За всяка една стока или услуга – като хляб, мляко, билет за кино, бензин – е изчислена средна цена за месеца и средна цена за предходната година. Проучени са цените в над 6400 търговски обекта в 27  града.

Официално изчислената инфлация може да се различава от Вашите изчисления на личната инфлация, информират от НСИ. Например, ако не пушите, Вашето лично потребление няма да включва разходи за тютюневи изделия, които са включени в кошницата, използвана за пресмятане на официалния процент на инфлация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК