Радев: Има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа у нас

"Транспортният сектор е фундаментът на икономиката", посочи президентът

15.04.2022 | 11:40 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа у нас

В България има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа, заяви президентът Румен Радев, който изнесе публична лекция на тема "Наука и иновации - еднопосочен билет за устойчиво развитие" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" по повод стогодишнината от създаването му.

"Във всички стратегически документи на ЕС ключовата дума е свързаност като основен критерий за успеха на нашето европейско бъдеще", посочи президентът.

Той уточни, че винаги трябва да изхождаме от аксиомата, че цялата икономика на страната има за база две неща - енергетика и транспорт.

"Транспортният сектор е фундаментът на икономиката. Важно е какъв е капацитетът на транспортната система, както и той да бъде бърз, отворен, гъвкав и взаимозаменяеми", подчерта Радев.

Президентът цитира извод от изследване за ролята на жп транспорта в развитието на Европа през 19 век, че жп транспортът е бил пряк израз на демократичното развитие на страните.

"Монархическите режими са се съпротивлявали на развитието на жп транспорта, монарсите на времето са смятали, че по жп транспорта ще дойде и революцията и затова са били против развитието му", обясни държавният глава.

Нашият жп транспорт като мрежа през последните десетилетия беше обречен на замиране. Трябваше да дойде зелената сделка, за да стане ясно, че това е транспортът на бъдещето. Трябва с бързи темпове да наваксваме и да развиваме жп мрежата си", категоричен е президентът.

По отношение на летищната ни мрежа Радев каза, че вече навсякъде по света има малки летища, малката авиация цъфти, а при нас не е така. Според него, ако искаме да видим дали хората в една държава живеят бедно или богато, е достатъчно да видим какви са транспортните им връзки.

За пристанищата Румен Радев отбеляза, цитиран от БТА, че ако искаме през България да минат коридорите от Каспийско море и Персийския залив, трябва да вложим много повече в нашите пристанища.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК