Цената на дървесината изкара преработватели на протест, блокираха пътя край Симитли

От бранша настояват за спешни мерки

14.04.2022 | 19:20 Редактор: Здравко Черкезов

Протест на дървопреработвателни фирми край Симитли. От бранша настояват за спешни мерки, с които да се намали цената на дървесината. За кратко протестиращите блокираха движението в посока Банско.

Недоволството на протестиращите е срещу "Югозападното държавно предприятие" (ЮЗДП) заради цените, на които се продава дървесината в момента.

"Държавата го предлага на 100 лв., но с опорочените процедури, по които го предлага, дървесината достига до 400 – 500 лв., и вече прескача 500 лв. обла дървесина в гората", оплака се протестиращ 

"Пускат се малки количества дървесина, по малко, има един дефицит, създават изкуствен дефицит на дървесина. Дървесината не достига, ние няма какво да работим... и принудени сме да вдигаме цените, за да може да работим", добави друг дървопреработвател.

От Югозападното предприятие обясниха, че поскъпването не е  заради изкуствено създаден дефицит.

"Няма дефицит, който ние да сме предложили на пазара по-малки количества, Ние сме увеличили цените на добива на продажбата с 10 процента, такъв процент, какъвто е регламентиран в инфлацията в бюджета на страната. Оттам насетне всички увеличения са от търговете, които ние не можем да влияем", обясни Валерий Маринковски от ЮЗДП Благоевград.

От бранша обаче посочват, че на търговете, които в момента са електронни, цените много често се повишават изкуствено от мними участници.

"Тази организирана престъпна група да изчезва. Тя почва от горските, заместник-директори, директори, и по веригата до министерството. Те това е! Е това искаме ние да приключи, друго не искаме", категорични бяха протестиращите дървопреработватели.

От бранша настояват за среща с министъра на земеделието и горите и предупреждават за нови протести. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК