Карбовски обиден се отказа от номинацията си за член на СЕМ, нарече я експеримент

Засега са ясни имената само на кандидатите на "Демократична България" и "Възраждане"

14.04.2022 | 19:12 Редактор: Теодора Патронова

Журналистът Мартин Карбовски се отказва от номинацията за член на Съвета за електронни медии. Крайният срок за издигане на кандидатури от парламентарната квота изтече тази вечер. 

Засега са ясни имената само на кандидатите на "Демократична България" Пролет Велкова и предложението на "Възраждане" Тодор Беленски. Едно от имената, което се обсъжда като предложение на "Продължаваме промяната", е журналистът Искра Ангелова. 

Като всеки избор през последните месеци и този за членове на Съвета за електронни медии се превърна в скандал. Кутията на Пандора отвориха от "Има такъв народ" с номинацията на журналиста Мартин Карбовски. Часове преди да изтече крайният срок, самият той обаче се отказа.

"Малко ми олекна", заяви Карбовски.

Обиден от сравнението с Пеевски, сам определи кандидатурата си като експеримент.

"Има една клика, която няма да разреши да се смени този режим. Това са еничари, които са дошли за малко на власт и ще направят всичко възможно да прецакат не е една съдба", изтъкна Карбовски.

Според бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов, е необходимо членовете да изповядват европейски ценности и да имат нормален начин на мислене. Различни от тези на Мартин Карбовски, смята медийният експерт.

"Малко прилича на скеч, на шега. Той прави една журналистика на ръба на закона, често пъти доста провокативна, която има своята стойност като журналистика, но е обратното на атестация за член на регулатора", обясни Лозанов.

Журналистът в БНР Петър Волгин е на обратното мнение.

"Аз смятам, че именно хора като Мартин Карбовски трябва да са членове на СЕМ. Никой не може да отрече неговия журналистически талант. Човек, който е бил, както вие казвате, на ръба, е най-добрият кандидат, защото той знае до къде може да стигне, знае как да предизвика реакция без да нарушава законността", коментира Волгин.

А новите членове на СЕМ ще имат отговорната задача да изберат генерален директор на обществената телевизия и да регулират медийната политика на БНТ и БНР.

"Много важна трибуна и платформа, която има отношение към властта", изтъкна Лозанов.

"СЕМ, наблюдавайки БНТ и БНР, трябва да наблюдава наистина там да има плурализъм, а не да има само една гледна точка, както има сега в БНТ специално", подчерта Волгин.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че също ще излъчи кандидат за СЕМ, чието име ще разберем скоро. 

Предстои Народното събрание да гласува предложенията на партиите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК