Български и нидерландски изтребители вече охраняват въздушното ни пространство

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки по Източния фланг на НАТО

14.04.2022 | 18:43 Редактор: Теодора Патронова

Български и нидерландски изтребители вече изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното ни пространство. Стартът беше даден в авиобаза "Граф Игнатиево", край Пловдив.

Авиационната техника, с която се изпълняват съвместни задачи по охрана на въздушното ни пространство, беше представена в авиобаза "Граф Игнатиево". Показани бяха изтребителите МиГ-29, а F-35 извършиха демонстрационни полети. 

Ние разглеждаме мисията на ВВС на Кралство Нидерландия като много навременна. Това е ясно доказателство за реакцията на Алианса към сигурността на Югоизточния фланг и в частност за нашето въздушно пространство”, изтъква началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки по Източния фланг на НАТО.

Руската инвазия в Украйна ни принуди, като членове на НАТО, да засилим усилията ни по Източния фланг. Нашите съвместни усилия са много ясно послание към всеки един агресор! Ние сме заедно и действаме като един. Трябва да мислим за украинците днес!" , подчерта генерал-лейтенант Денис Лаут.

При изпълнение на съвместните задачи по охрана българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Нидерландските ще останат в България до 31 май.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК