Ще платим повече за новите изтребители F-16. Радев: Това е цената - 3 млрд. лв.

Президентът припомни защо преди 3 години е наложил вето при сключването на първия договор

05.04.2022 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

САЩ одобриха продажбата на 8 изтребителя F-16 и свързаното с тях оборудване на България. Сделката ще струва на страната ни близо 3 млрд. лева. От Пентагона не отговориха дали решението има връзка с това, че редица страни пращат бойна техника в Украйна. 

"Не бих направил такава връзка. Няма да говоря от името на други страни, ще оставя думата на Държавния департамент да говори за военните продажби в чужбина. Това би било грешна интерпретация", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.  

Новите бойни самолети ще са по-скъпи в сравнение с тези по първия договор, сключен през 2019 г. Вероятно именно заради по-скъпата оферта президентът Румен Радев вече говори за алтернативен вариант, базиран на изтребители "втора ръка" по подобие на Румъния. Днес той отново коментира темата. 

"Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената - 3 млрд. за втората половина", посочи Радев. 

Той припомни и защо преди 3 години е наложил вето при сключването на първия договор за доставка на F-16 с Америка. 

"Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности. Вето за начина, по който беше сключен договорът. Правителството крие реалната цена от българската общественост", допълни Радев.  

"Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.", подчерта президентът.. 

По думите му страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за една година.

Първите 8 изтребителя F-16 трябва да пристигнат в България през 2025 г., а ако в най-скоро време сключим договор със САЩ - вторите изтребители F-16 трябва да пристигнат през 2027 г. Президентът Румен Радев обаче обяви, че най-вероятно ще имаме пълен комплект през 2030 г. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
данък господар
преди 2 години
На такава цена нито една страна не е купувала F-16! Дори най-новия F-35 се продава по-евтино! Това е поредният голям грабеж на бедния български народ! Този път е замесен и президентът. Сигнализирай за неуместен коментар